miercuri, 6 octombrie 2010

Putna de altadata-monografie etnografica si folclorica


 O carte superba, semnata de Ileana Cretan - a aparut sub ingrijirea doamnei Bicu. Este monografia Putnei, o carte scoasa in conditii grafice deosebite pentru puterea financiara avuta.

"O insula de a vietii bunicilor si strabunicilor lor pentru generatiile viitoare"



Ileana Cretan (Cretzan) s-a nascut la 10 mai 1913 la Putna din parinti razesi instariti. A decedat tot la Putna la 12 decembrie 1991.
Tatal ei moare pe front in timpul primului razboi mondial. Ca orfana de razboi este primita la Asezamantul "Elena Doamna" din Bucuresti unde urmeaza si scoala. Termina cursurile la Cernauti la Scoala Profesionala. A fost maestra de lucru de mâna, specialitatea tesut. A lucrat in invatamant pana la pensionare.
Interesul pentru arta populara l-a avut din frageda tinerete, culegand modele de cusaturi din regiunea Bucovinei si amintiri ale putnenilor in varsta.
Monografia cuprinde un scurt istoric al comunei Putna, dupa care urmeaza informatiile despre locuinta, ocupatiile locuitorilor, agricultura si cresterea animalelor, lucrul la padure, stâna, prepararea casului, meserii, industria casnica, prelucrarea blanurilor si a pieilor, dubitul pieilor de vita, prelucrarea firelor si fibrelor textile, prelucrarea lânii, vopsitul în coloranti vegetali, recoltarea plantelor – pentru coloranti – si vopsitul firelor, ca si închistritul (încondeiatul) oualor.
O parte importanta e dedicata locuitorilor de alte nationalitati, despre asezarile tiganilor, colonizarea germanilor, fabricile, fa-brica de ciment, linia ferata, sta-bilirea evreilor la Putna si activitatea negustorilor. Între institutiile comunei sunt prezentate apoi primaria si unii primari, biserica, scoala si dascalimea. Se întelege ca Ileana Cretan, autoarea unui album de alesaturi Cusaturi traditionale din Bucovina.

Un comentariu: